Aina Bye

Min far tok meg med ut i naturen – min mor viste meg fargene, linjene og lyset.

Har livnært meg på natur og kulturformidling i over 30 år. Driver også reindrift sammen med mannen min, Bengt Åke Jåma, og det har naturlig blitt flere prosjekt knytta til reindrift og sørsamisk kultur.

ADC_7143_web

En barndom fylt av natur og bilder la grunnlaget for et seinere yrkesvalg og en livsstil. De siste årene har jeg fått konsentrere meg om det jeg liker aller best – det stille bildet. Min viktigste samarbeidspartner er Bengt Åke, gubben min. Reindrifta gjør at vi sammen har mange dager i skog og fjell, og får med oss variasjonene i lys og motiv gjennom året. Reindrifta gir meg helt spesielle fotomuligheter – rein, folk, kultur og natur.

Noen av de siste store fotoprosjektene er  Portretter av folk tilknytta reindrifta i Nord-Trøndelag og Båatsoegujne/Reindriftskvinne.  To praktbøker hittil i en planlagt triologi  – Mijjieh Låartesne Landet går i arv  og Skuterhistorier – Mijjen skovterh  sammen med Bengt Åke Jåma, og fotodikt-boka Lengselen er et følehorn/Mejtie sån sjædta? i samarbeid med Anne-Grethe Leine Bientie.

Utsmykningen av Post 2 på psykiatrisk avdeling – Sykehuset Levanger med 31 store fotografier fordelt på hele avdelingen – var et fantastisk oppdrag! Som i tillegg gjorde at også Post 4 ville fornye avdelingen med 13 fotografier. Her også fotografier i størrelsen 100×66 cm. Harmoni, farger og lys ble vektlagt i arbeidsprosessen. Responsen fra pasienter og personale var bare fantastisk. Det fortsatte med 14 fotoer også til Post 1 og to til Post 3! Ikke nok med det – da Nye psykiatrisk skulle bygges, var mine foto også ønsket der!

Det aller største utsmykkingsprosjektet ble ferdig i januar 2017 – på Innherred helsehus. Prosjektet ble utvidet på ny fløy i 2023. Mer om det både  på cv og under Utsmykking og Nytt.

Ai naturfoto

Ai naturfoto ble navnet på enkeltpersonforetaket mitt – etablert 01.08.06. Før den tid drev jeg  med naturformidling i form av foto, design, film og regi i 18 år i Skuggsjå as,  hvor samarbeidet med NRK Ut i naturen kanskje ble mest kjent. 8 år seinere ble jeg invitert nedover som gjest hos Kari Toft. Vi satt ved elden og pratet om foto og naturfilm – trivelig. Mer om dette under Nytt – 2012.

Men linken til programmet ligger her også:

https://tv.nrk.no/serie/ut-i-naturen/dvna60001012/13-11-2012