njoktje – mars

Denne mars -måneden vil vi huske i lang tid. Den kommer i historiebøkene. Måneden da koronaviruset, covid-19, snudde opp ned på hele samfunnet vårt. Det startet i Kina og bredte seg over hele verden – helt til deg og meg. Stengte barnehager og skoler, bedrifter permitterer ansatte eller må stenge, flytrafikken stopper nesten opp, folk i karantene og mange inngripende konsekvenser!

Det beste vi kan gjøre for å bremse denne alvorlige sykdommen er å holde seg mest mulig for seg selv, holde avstand til folk, vaske hender godt, hoste i armkroken – mest mulig heimekontor og ikke reise kollektivt. Vi har lært å hilse på nye måter – vi klemmer ikke og håndhilser ikke lenger. Vi kan gjøre nødvendige ærend i butikker og apotek, men må holde avstand til hverandre, minst en meter, gjerne to. Legen treffes på nettet – videokonsultasjoner. Konserter overførers på nettet. Venner og familie treffes på nett. Hva hadde vi gjort uten nettet? Hjelpe oss om det ryker!

Skumle nyheter hele dagen gjør noe med oss – frykt og uhygge. Mennesker dør. Familie og venner er langt unna. Men i krisetider dukker det opp mye fint også – omsorgen for hverandre får nye ansikt. Kreativitet for å gjøre hverdagen bedre blomstrer. Kanskje kan denne ufrivillige stoppen få oss til å tenke over hvilken verden vi ønsker oss.

Jeg følger norgejodel på Instagram – mange treffende og artige kommentarer der. Siterer  «Virker litt som om jorda har sendt alle i husarrest slik at vi kan tenke over hva vi har gjort»

Uansett husarrest eller ikke – det er mange små og store gratisgleder i nærmiljøene våre. Et vakkert tre med fine greiner, sollyset som gjør nabohuset så ekstra fint ei lita stund, en fin stein i veikanten og alle vårtegnene. Små ting som gir glede. Det kan behøves, særlig nå.

Litt galgenhumor fra norgejodel til slutt «Blir skolen stengt lenger nå vil nok foreldrene finne opp en vaksine før forskerne» Det er mange som imponerer meg nå som verden ikke er på stell. Det er godt å se at mange yrkesgrupper får fortjent ros. Jeg gir ei rose til småbarnsforeldre som plutselig må få hverdagen til å fungere for hele gjengen, med jobb og heimekontor i tillegg!