2006-2011 viktige hendelser

Selv om jeg nå starter opp med ny heimeside, er det viktig å ta med noen prosjekt som har betydd mye fram til nå. Her er smått og stort, men mest om tre prosjekt i rekkefølge:  fotoprosjektet Båatsoegujne-Reindriftskvinne, utstilling på Galleri Fenka – 4 fotosjeler med tilhørighet til Levanger og stillbildejobben i filmen Varg med Peter Stormare.

Siden jeg også har en fot godt plantet i gubbens reindrift, blir det naturlig sørsamiske prosjekt. Saemien Sijte på Snåsa dro i gang et vandreutstillingsprosjekt – Båatsojne jieleminie/ Å leve med rein i 2006. Denne utstillinga som viser smakebiter fra reindrifta er vist mange steder både i Nord og Sør-Trøndelag.

Portretter. Et annet spennende samarbeidsprosjekt var det Nord-Trøndelag Reinsamelag som dro i gang i 2008 – portretter av mennesker tilknytta reindrifta i Nord-Trøndelag. Her ble folk fotografert innimellom arbeid eller heime, vi måtte utnytte det lyset som var og det var lite tid til oppstilling. Målet var å synliggjøre at det faktisk er en god del folk som er i reindrifta her i sørsamisk område.  Kjempespennende og trivelig. Det ble litt for kort tid, så noen glapp unna. Men jeg arbeider med dette fremdeles – så ingen må bli overraska over å bli spurt om å bli fotografert.

Utstilling sammen med Åse Nordanger og Øystein Viem under Snåsadagan 2011.

Spennende å prøve forskjellige uttrykksformer sammen.

FDC_8195

FDC_8210

FDC_8211

 

Fotoutstilling Båatsoegujne – Reindriftskvinne, Trondheim folkebibliotek og Saemien Sijte, Snåsa 2011

Ei fotoutstilling som viser dagens reindriftskvinner i sørsamisk område. Et innblikk i en nær, men for mange ukjent, kultur. Utstillinga ble vist på Trondheim Folkebibliotek februar 2011 og på Saemien Sijte våren og sommeren 2011. Prosjektet ble støttet av RUF, Reindriftens Utviklingsfond, og gitt til Saemien Sijte ved prosjektslutt.

Dette var et av mine største fotoprosjekt så langt, med mange trivelige treff og diskusjoner underveis. Håper det blir verdifull dokumentasjon for ettertida. Tror ikke det er gjort en såpass grundig fotodokumentasjon av reindriftskvinnenes liv i sørsamisk område tidligere. Denne utstillinga ble også ei vandreutstilling og er nå vist flere steder i regionen bl.a. på Sverresborg Museum i Trondheim sommeren 2013.

Båatsoegujne ble åpnet på kvinnedagen – fullt hus og veldig trivelig på Saemien Sijte.
Bilder fra åpninga


Britt Sparrock holdt en fantastisk åpningstale


Harriet Nordlund fra Jokkmokk leste fra Elsa Laula sin lille, men viktige bok – “Inför Lif eller Död”
fra 1904


Blomster fra Birgitta Fossum, Saemien Sijte


Blomster fra Vigdis Hjulstad Belbo, ordfører Snåsa kommune


Stor stemning


Mye folk


Både små og store


Trivelig

Niila Blind og Nils Ove Gustafsson slapper av etter stor jobb med monteringa av utstillinga

Trondheim folkebibliotek. Den første premieren var imidlertid i Trondheim fra 31 januar til 13 februar 2011.. En viktig plass å synliggjøre samisk kultur og reindrift. Trondheim folkebibliotek har mellom 2 og 3 tusen besøkende hver dag.

Bilder fra monteringa – en stor jobb med god hjelp.

Åpningstale av Sametingsråd Ellinor Marita Jåma.


Mannekengoppvisning av Wilks Design

 

Galleri Fenka – fotoutstilling februar-januar 2010 Vi – fire fotosjeler med tilknytning til Levanger – gikk sammen om ei fotoutstilling på Galleri Fenka, Levanger.  Vi hadde åpning med fullt hus, trivelig stemning og god respons. Levangers ordfører Robert Svarva stod for åpninga sammen med Elisabeth Ben Riala. Adrian Løseth Waade spilte fiolin. Vakkert. Det er skikkelig flott å få stille ut bilder på Galleri Fenka – fine rom, lyst og trivelig – og ikke minst et vertskap som gjør alt de kan for at det skal bli bra.

 fra pressekonferansen, foto Roger Svendsen, Levanger-Avisa 
 fra åpninga

 

Høsten 2009 ble travel med bl.a.  utsmykningsoppdrag for Sykehuset Levanger, Trønder-Avisa og Mære landbruksskole.

Bilde fra hovedinngangen til Arken, Sykehuset Levanger.

 

Spillefilmen VARG med Peter Stormare

Et av mine kanskje uvanligste oppdrag – stillbildefotograf under filminnspilling.  Og ikke med hvem som helst – manus av Kerstin Ekman, Migmafilm ved Anita Oxburgh som produsent, regi Daniel Alfredsson og en rekke andre mennesker. Foto som ble brukt som dokumentasjon, markedsføring av filmen og til kinoplakat mm. En stor overgang for meg som for det meste arbeider alene. Veldig spennende og en erfaring jeg bærer med meg med stor glede den dag i dag. En stor del av filmopptakene foregikk i midt-Skandinavia og en del i vårt reinbeitedistrikt Låarte Sijte.

Gubben og jeg ble invitert på gallapremiere i Stockholm i april 2008. Filmen gikk veldig bra i Sverige og mottok flere priser. I Norge ble den derimot vurdert som smal og vist bare på enkelte steder.

Filmen griper meg og jeg anbefaler den varmt.

image_varg

 

Varg har hatt stor suksess i Sverige og mottatt flere internasjonale priser.

Klementsen (Peter Stormare) livnär sig på renskötsel, samtidigt som det inte riktigt går att leva på det sättet längre i Sverige. Hans systerson Nejla (Robin Lundberg) vill följa i hans fotspår, men i glesbygden måste man ha någonting ppå sidan om för att livet ska vara möjligt att leva. Rennäringen och skolan är svåra att förrena. Och båda två är lika viktiga för honom och hans framtid. När vargen dyker upp och river flera av Klemens och Nejlas renar ställs de inför ett problem. Vargen fåt inte röras, samtidigt som renarna måste skyddas. Filmen Varg tar upp vardags-problematiken i Sveriges glesbygd. På ytan kan det tyckas vara en vardag som få människor lever i och som lätt försvinner om man väljer att titta åt ett annat håll. Varg vill få dig att göra det motsatta.

Regi: Daniel Alfredson Manus: Kerstin Ekman DoP: Jörgen Persson Operatör: Dan Jåma Producent: Anita Oxburgh, Migma Film I rollerna: Peter Stormare, Robin Lundberg, Marie Delleskog, Rolf Degerlund, Inga Sarri

Bilder fra innspillinga. Foto: Aina Bye, bruk kun etter avtale

 Peter Stormare og Kerstin Ekman

 Robin Lundberg og Inga Sarri

 Marie Delleskog, Robins mamma i filmen

 Produsent Anita Oxburgh

 Peter gjøres klar til opptak av Ulrika

 Peter/Klemes og vargen

 fra reingjerdet i Vinklumpen, Hotagen

 Peter Stormare og Rolf Degerlund, brødre i filmen

0518DSC_6508 kkp.jpg Steadicam Knut K. Pedersen, Hasse Engström og Tobbe Andersson

DSC_8577 aips.jpg Peter og meg

DSC_81560062 psr.jpg Gjeting av reinflokken, Klemens, Musti og Nejla

0184DSC_7066is.jpg Isen må bort før neste tagning – Binge Hertzman og Johnny Hallquist

0595DSC_7481 bru.jpg Johnny ordner det meste – her på nylaga bro

 

På avslutningsfesten i Valsöbyn holdt regissør Daniel Alfredson en fin tale med små dikt til alle i teamet.

0551DSC_7437 daniel.jpg

Daniels dikt til meg lød som så:

“Nån är vilse,

nån är på drift,

nån kör omkull med en skräll

Men hon står där lugn.

Lugn som dessa norska fjäll

Team medlemmar krocka og trilla För Aina er bilderna stilla”